Nybörjare gitarr Börja spela gitarr Gitarr nybörjarfakta Ackord gitarr
Lätta låtar gitarr Gitarr skalor Stämma gitarr
Lite tips Gitarrbok Köpa gitarr
Spela in gitarr Gitarr noter

Att stämma gitarren - så här gör man

Man kan givetvis stämma en gitarr med hjälp av en stämapparat men stämapparater kostar pengar och det är inte alltid man kommer att ha tillgång till en sådan (t.ex. om en gitarr plötsligt dyker upp vid en lägereld). Så det är alltid bra att kunna stämma en gitarr på "vanligt" sätt.

Om du har tillgång till en telefon, så börja med A-strängen (dvs. den näst tjockaste strängen). Tutet i telefonen är tonen A så försök få exakt samma ton på gitarren. Man kan också gå till Metronome Online och klicka på A 440 för att få stämtonen för A. Har du inte tillgång till telefon eller Internet, utgå ändå från A-strängen eftersom den är minst benägen att stämma ur sig.

Stäm nu varje sträng genom att ta en lös sträng och jämföra den med sträng du håller ner med fingret.


Utgå som sagt från A-strängen. Håll ner strängen på femte bandet och ta den lösa D-strängen. (Pricken längst till vänster utanför greppbrädan indikerar en lös sträng.) Skruva på stämskruven som hör till den strängen tills tonerna låter lika. Skruvar du åt skruven kommer tonen att bli ljusare, lättar du på skruven blir den mörkare.
stämma gitarren d


Gör nu samma sak för G-strängen. Få den lösa strängen att låta som tonen på strängen ovanför på femte bandet.
stämma gitarren g


Gör nu samma sak för B-strängen men denna gång håller du ner tonen på fjärde bandet på G-strängen. Varför är det nu fjärde strängen plötsligt? Jo, det beror på det undantag vi pratade om i våra nybörjarfakta.
stämma gitarren b


Slutligen har vi nått fram till sista strängen. Nu gäller regeln med femte bandet igen.
stämma gitarren e


Gå nu till den mörkaste E-strängen för att stämma den. Eftersom vi utgick från A-strängen kan vi nu göra tvärtom. Håll ner tonen på femte bandet på E-strängen och jämför mot den lösa A-strängen. Stäm nu E-strängen genom att hålla kvar fingret på strängen. Du kan också kolla av tonen mot ljusa E-strängen (sjätte strängen) för att höra om de låter lika. Dock kommer det att vara två oktaver mellan dem.

Fler tips för att stämma en gitarr

  • Skruva åt stämskruven lite extra och vrid sedan tillbaka den till rätt läge. Det kommer att göra att gitarren inte stämmer ur sig lika lätt.

  • Man får ofta bråka lite med gitarrer och gå igenom dem flera gånger innan de håller stämningen. När man har spelat ett tag kan de också stämma ur sig.

  • Elgitarrskruvar är mycket känsligare och måste inte alls skruvas på lika mycket innan man hör skillnad.

  • Vissa strängar, speciellt G-strängen kan vara lite trassliga och måste stämmas ofta. Använd helst inte G-strängen som utgångsläge för att stämma andra strängar eftersom den inte är lika tillförlitlig.