Nybörjare gitarr Börja spela gitarr Gitarr nybörjarfakta Ackord gitarr
Lätta låtar gitarr Gitarr skalor Stämma gitarr
Lite tips Gitarrbok Köpa gitarr
Spela in gitarr Gitarr noter
Spela in gitarr på datorn


Så fort du har lärt dig att spela gitarr kommer du kanske att även vilja kunna spela in gitarr. Det lättaste sättet att spela in gitarr på nuförtiden är via datorn. För att det ska bli riktigt bra behövs ett bättre ljudkort än det som följer med datorn men även de lite skruttigare korten fungerar ofta för nybörjare. Det viktigaste är ju ändå att komma igång!


Spela in elgitarr

För att spela in din elgitarr på datorn är ett hett tips att antingen köpa en så kallad preamp. Det är en apparat som simulerar olika gitarrförstärkare och gör om signalen så att den passar för datorn. Att bara koppla in en gitarr, en distpedal eller en vanlig gitarrförstärkare i datorn kommer att ge ett väldigt dåligt ljud. När du har en preamp, koppla då bara in sladden från elgitarren i den och dra en annan sladd från preampen till line-in på din dators ljudkort. Några konfigurationer kan behöva göras. Det är rekommenderat att spela in gitarr med 44 kHz sample rate och 24 bitars djup. Dessa parametrar brukar finnas att ställa in på ljudkortets inställningar. Om ditt ljudkort inte kan spela in med dessa inställningar, ta då det högsta möjliga.

Istället för en preamp kan man också använda ett gitarrprogram såsom Guitar Rig, Amplitube eller ReValver. Det fungerar som en inbyggd gitarrförstärkare och ger ett ganska realistiskt ljud.

Du behöver också ett program för inspelning. Köper man ett nytt ljudkort medföljer ibland Cubase LE som är en enklare version av proffsprogrammet Cubase. Andra bra program är Sonar och Garageband. Det sistnämnda är särskilt bra för nybörjare.


Spela in akustisk gitarr

För att spela in akustisk gitarr på datorn behöver du en mikrofon (helst en kondensatormikrofon) och en mikrofonpreamp. Koppla in mikrofonen i preampen och koppla sedan preampen till datorns ljudkorts line-in. Det kan ge väldigt olika ljud beroende på hur mikrofonen är placerad så man måste ibland experimentera ganska mycket med den biten.

Ljudkortet bör vara inställt på 44 kHz sample rate och 24 i bitdepth. Precis som ovan behöver du ett bra program för inspelning jag rekommenderar Cubase, Sonar (Cakewalk) eller Garageband. Det är viktigt att man kontrollerar alla signaler både på ljudkortet, på preampen och i programmet så att inte volymen går över 0 för då kommer ljudet att klippa och störningar kommer att uppstå. Det finns nästan alltid en mätare och den brukar lysa röd om man går över noll-strecket.