Nybörjare gitarr Börja spela gitarr Gitarr nybörjarfakta Ackord gitarr
Lätta låtar gitarr Gitarr skalor Stämma gitarr
Lite tips Gitarrbok Köpa gitarr
Spela in gitarr Gitarr noter
Börja spela gitarr
Hur man sitter med gitarren

Det är viktigt att hålla gitarren på rätt sätt när man spelar. Annars kommer man bara att försvåra för sig själv och göra spelet krångligare och långsammare. Man kan sitta på två sätt med gitarren. Antingen bredbent så att gitarren vilar på vänster lår (om vi antar att du är högerhänt). Då får man ett bra stöd och armarna hamnar i ett bra läge. Många tycker dock att detta gör att gitarrhalsen hamnar alltför högt och föredrar istället denna ställning, inte minst för att det också ser ballare ut:

sitta och spela gitarr


Vänsterhanden

Håll armen vinkelrätt ut från gitarren i den mån det går. Armen ska alltså vara ganska rak för att fingrarna smidigt ska komma åt alla banden. Självklart kan den inte vara helt rak när den närmar sig huvudet på gitarren, det blir en onaturlig ställning, utan det viktigaste är helt enkelt att man inte låser fast armen mot kroppen.

spela gitarr grepp

Fingrarna då. Det är viktigt att fingrarna på vänsterhanden är kortklippta när man ska spela gitarr. Det är nämligen den del av fingertoppen som sitter vid nageln som ska tryckas ner mot strängen. Fingrarna får alltså inte vara raka eller slappa utan ska vara formade lite som en klo. Observera att man inte får spänna handen alltför mycket utan det gäller att hitta en bra balans mellan spänning och avslappning.

spela gitarr fingrar


Högerhanden plektrum och naglar

Hur du slår an strängarna med högerhanden beror lite på om du spelar akustisk gitarr eller elgitarr. Spelar du akustisk gitarr kan du slå an strängarna med tummen eller högerhandens naglar vid ackordspel. Du kan givetvis också använda plektrum. Spelar du melodier kan du antingen knäppa med högerhandens fingertoppar eller använda plektrum. För det mesta elgitarrspel används plektrum, både till ackord och till melodispel. Plektrumet brukar hållas mellan tummen och sidan av pekfingrets topp men det finns många olika sätt att hålla det på och man kan inte säga vad som är rätt eller fel. Plektrumet ska föras vinkelrätt mot strängen. Det är viktigt att bara spetsen på plektrumet träffar strängen annars slöar man ner spelet i onödan. Om man är nybörjare på gitarr kan det vara bra att träna sig på att omväxlande föra plektrumet upp och ner i början. Det bör vara handleden som rör sig vid plektrumspel. Olika människor föredrar olika plektrumföring det finns de som bara rör på tummen och pekfingret och det finns de som rör på hela armen men i början kan det vara bäst att testa om handleden funkar.