Nybörjare gitarr Börja spela gitarr Gitarr nybörjarfakta Ackord gitarr
Lätta låtar gitarr Gitarr skalor Stämma gitarr
Lite tips Gitarrbok Köpa gitarr
Spela in gitarr Gitarr noter
Köpa gitarr
Här kommer lite tips för den som ska köpa sin första gitarr!

 • Den första frågan man bör ställa sig är om man ska köpa en elgitarr eller en akustisk gitarr? Inte helt självklart för alla. Fråga dig själv hur du tänkt använda gitarren. Vill du bara kunna kompa lite hemma och på fester eller är din plan att gå med i ett band i framtiden? Vilken sorts musik vill du spela? Tänk på att en elgitarr inte låter nästan någonting alls om den inte har en förstärkare. En förstärkare tillkommer förmodligen alltså priset vid ett elgitarrköp plus en eventuell distpedal om du vill kunna spela med dist.

 • Köp hellre en bra gitarr på en gång istället för en dålig kopia. Är priset avskräckande – satsa på en begagnad! (Och köp då från en musikaffär om du känner att du inte har så mycket koll.) Det är viktigt att ha en bra gitarr från början eftersom man ofta även åratal senare fortfarande spelar bäst på sin första gitarr. Billiga gitarrer kan vara svåra att intonera. Dessutom klarar många lågbudgetelgitarrers mickar inte hög volym såsom i en replokal. Funderar du ändå på en billig, se då åtminstone till att den är tillverkad i massivt trä och inte i plast eller skiktat trä.

 • Det viktigaste att titta efter om du köper elgitarr är vilken typ av mickar gitarren har. Det finns i stort två kategorier av mickar: Single coil och humbucker, dvs. enkelmick och dubbelmick. Enkelt uttryckt kan man säga att ljudet från en single coil är plonkigare och tunnare medan humbuckerns ljud är varmt och fläskigt. Ska du spela engelsk poprock kan single coil-mickar vara aktuella medan humbuckers är att föredra om du vill spela fet metal. Det finns gitarrer som har både och.

  gitarr mikrofon single coil
  Single Coil

  gitarr mikrofon humbucker
  Humbucker


 • En annan sak som kan vara viktigt att titta efter på elgitarr är stalltypen. Är det ett fast stall, svajstall eller Floyd Rose-stall? Vilket du ska välja beror på hur mycket du vill kunna svaja på tonerna. Tänk på att gitarrer med svaj kan vara något krångligare att stämma.

 • Det är viktigt när man köper gitarr att kolla så att det inte finns några fel på den. En del fel kan vara svåra för nybörjare att upptäcka men man ska framför allt titta så att det inte finns några sprickor eller skador på gitarrens huvud. Man kan också spela igenom varenda ton på hela halsen för att kolla så att det inte finns några döda toner. Kolla även så att alla höga strängar låter när du bänder toner på de olika banden.

 • Både när det gäller köp av akustisk gitarr och elgitarr är det bra att se till att inte strängarna sitter för högt. Då kan det bli jobbigt att trycka ner dem och spelandet blir segt och tråkigt. Ibland kan man be teknikern i gitarraffären att sänka strängarna en aning men kontrollera då så att det inte uppstått några döda toner (se föregående punkt).


Ett bra märke inom akustiska gitarrer är Levin. Sök på "Levin gitarr" på de stora annonsforumen så brukar det alltid dyka upp någon till ett hyggligt pris. Ett bra tips på köp av nybörjargitarr när det gäller elgitarr är Ibanez som har många lite billigare gitarrer men som ändå är ett gammalt, stabilt och pålitligt märke. Dessutom väldigt allround, dvs. de gör gitarrer som passar många olika musikstilar.

nybörjargitarr